Heb je vragen? Stuur mij gerust een bericht en volg me op https://www.facebook.com/MinifarmWaadhoeke

Aanschaf van een minivarken

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 14:27

De stap is gezet, jij en je gezin zijn dolenthousiast en willen een minivarkentje nemen, maar waar nu te beginnen? Door de enorme hoeveelheid aan verschillende informatiebronnen en al die schattige biggen foto's zie je door de bomen het bos vaak niet meer. Als leek word je makkelijk verleid en voor je het weet ben je in de val getrapt en heb je zo'n schattig biggetje gekocht. Dit soort situaties die zich nog voortdoen, eindigen vaak in ellende. Laten we daarom beginnen bij de belangrijkste informatie die je moet weten voordat je over gaat tot serieuze aankoop van een jong biggetje.

 

Waar haal ik mijn big vandaan?

De herkomst van een big zet ik op prioriteit nummer een, de plek waar een big wegkomt zegt alles en het maakt de big ook tot wie die is. De realiteit is dat veel moedervarkens met biggen in een klein (vaak) vierkant hokje worden gehouden. De biggen zien in hun belangrijkste fase nooit de buitenwereld of kunnen in de modder woelen wat een natuurlijke behoefte is, laat staan de moedervarkens. Je hebt ook moedervarkens met biggen die een klein rennetje met modder ter beschikking hebben, de modder is meer een drap waar je zelf al in zakt. Je kunt al meteen bij dit soort situaties zien hoe 'belangrijk' de varkens zijn. Dit soort huisvesting is natuurlijk 'not done' en hier moet je natuurlijk geen big aanschaffen. Vaak worden de biggen met moedervarken zo klein gehouden zodat er overzicht is op wat ze binnenkrijgen en ze dus eigenlijk zo min mogelijk te voederen zodat ze immers klein blijven, er worden allerlei trucjes toegepast om het sprookje 'mini microvarkens' geloofwaardig over te laten komen, tegen al het leed van de dieren in.

Op verkoopsites worden heel wat minivarken biggen aangeboden onder de gekste namen en met de gekste beschrijvingen er bij als, 'deze blijven echt heel klein' of 'dit zijn de enige echte'. Dit zijn al advertenties waar je zo ver mogelijk vandaan moet blijven, dit zijn geen fokkers met het hart voor de dieren, maar fokkers die zo snel mogelijk veel biggen willen verkopen. Een advertentie met foto's van de biggen en de ouders met een uitgebreide beschrijving die enthousiast, maar vooral goed overkomt is de moeite waard om te reageren en eens langs te gaan.

 

Als je dan langsgaat kun je meteen op een paar dingen letten wil je weten of je wel echt goed zit:

- Als je het hok inkomt, hoe reageren de dieren dan? Als de biggen allemaal op een hoopje gaan zitten en wegrennen voor je, zijn ze mensen niet gewend, als de biggen ook bang zijn voor de fokker weet je dus al meteen dat ze alleen eten en drinken krijgen en er verder geen tijd in word gestoken. Als je dus hier tot aanschaf van een big overgaat, zul je vaak geen echte tamme big krijgen en kan het soms wel een jaar duren voordat je een beetje een band heeft met de big. Denk hier goed over na, het gaat heel veel tijd en energie kosten van jouw en je gezin.

- Hebben de biggen met het moedervarken een vrij stuk om te lopen, dan komen de dieren goed tot hun recht, als ze alleen in een klein hokje zitten, dan missen ze bepaalde basisbehoeften zoals het wroeten of in de buitenlucht zijn.

- Kan de betreffende fokker vol enthousiasme over zijn minivarkens vertellen en legt hij je graag alles uit?, heeft de fokker een goeie band met het moederdier en de biggen ? Reageert het moederdier goed op de fokker en toont ze interactie met hem dan zit het erg goed. Als de biggen nieuwsgierig op je afstappen en je ze kunt aaien dan is er veel tijd ingestoken en zijn ze goed gesocialiseerd, dit is een heel goed teken!

- Mag je na aankoop contact houden met de fokker ? Als de fokker er zelf op aandringt en wil weten hoe het gaat de eerste weken zie je dat de fokker geeft om zijn dieren en dat is ook een belangrijk, maar vooral een goed teken. Als je contact mag houden als koper met de fokker vind ik dat al een pluspunt, je kunt dan altijd met vragen of hulp terecht bij de oorspronkelijke fokker.

 

De leeftijd

De leeftijd is toch wel een van de belangrijkste dingen die je moet weten, waarom?, je moet nooit, maar dan ook nooit een big te jong aankopen. Een big dient minimaal acht tot negen weken bij de moeder te blijven, dit is eigenlijk nog te jong, het beste is om de big tot twaalf weken bij de moeder te laten. Een big krijgt nog gewoon tot twaalf weken moedermelk, ook leert de moeder haar biggen in de laatste weken veel sociale ontwikkelingen die elke big nodig heeft. Uit eigen ervaring zie ik ook dat biggen van twaalf weken veel makkelijker de overgang maken naar hun nieuwe thuis dan een big die jonger is. Ik weet dat als toekomstige varkenshouder je een biggetje zo snel mogelijk thuis wil hebben, maar beter is het dus om er even mee te wachten, de big er een plezier mee te doen, desnoods wil je er immers jarenlang plezier van hebben. Als een big namelijk te jong word verkocht zoals de gebruikelijke vier weken mist het biggetje zoveel qua ontwikkelingen en mist het de rijke moedermelk die een big nodig heeft om een sterke en gezonde start te kunnen hebben in het leven. Het mist alle sociale ontwikkelingen en je koopt eerder een monster dan een big, het zal gaan bijten naar je en een big die te vroeg bij de moeder word weggehaald, krijgt er gewoon een trauma van. Het lijkt mij dat je al dat leed wil besparen aan de kleine big en je dus tot de gewenste tijd wacht tot de big klaar is echt te verhuizen.

 

Zo hoort het!

Op de foto's laat het zien hoe het nou juist hoort, een ruime stal met met een dikke laag stro, biggen op hun gemak en zelfs bij vreemden zeer enthousiast, en moeders die het accepteert en haar eigen gang gaat, ook zie je dat de biggen heerlijk kunnen wroeten en het echt een van de basisbehoeften is. De foto's zijn van mij, ik ben zelf fokker van de minivarkens en laat graag zien hoe ik het doe, hoe goed ze het hier hebben en hoe het bij elke fokker eigenlijk moet zijn.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.